Výroba piva
Náš pivovar vybavila technologií firma J. Hradecký, spol. s r.o. Zdejší varna je dvounádobová – složena z rmutomladinové pánve a scezovací kádě. Zvolená konfigurace umožňuje vařit pivo v Čechách původním, dekokčním způsobem. Rmutomladinová pánev je vytápěna elektricky. Objem vyrážené mladiny je 16,5hl.
Sladina se připravuje dekokčně, dvourmutovým způsobem, který vzhledem k výborné kvalitě sladu zcela postačuje pro získání kvalitní sladiny s dobrým výtěžkem. Důležitou roli má varní voda, jež musí být prosta nečistot a musí mít odpovídající prvkové složení. Zbraslavická voda všem hlavním požadavkům vyhovuje. Slady jsou ze sladovny v Nymburku a Kounicích. Sladina svářená s chmelem dává vzniku mladiny. Chmele, které používáme, jsou ze žatecké oblasti. Používá se třech druhů chmele, jež jsou vyšlechtěny z původního poloraného červeňáku, jsou jimy odrůdy Premiant a Sládek a samozřejmě i samotný Žatecký poloraný červeňák.
Mladina se chladí na chladiči mladiny, jednostupňovém, kdy se získá ochlazená mladina na 7°C, která se čerpá do kvasné kádě. Díky výměně energie se protiproudem čerpaná chladící voda ohřeje na 75°C, ta se použije v další várce. Mladina načerpaná do kvasné kádě se zakvasí – přidá se čistá kultura pivovarských kvasnic. V našem pivovaru se používá kmen kvasnic W95, který pro potřeby nejen malých pivovárků produkuje Výzkumný ústav pivovarský v Praze.
Kvašení probíhá v otevřených kádích, kvasící mladinu je nutné přichlazovat, aby kvašení probíhalo rovnoměrně. Během chlazení se z povrchu mladiny sbírá vznikající pěna „deka“ a samozřejmě se průběžně kontroluje stupeň prokvašení. Dosáhne-li, mladé pivo v kádi požadovaného stupně prokvašení, je nutné jej přečerpat do ležáckého tanku. Mladé pivo v ležáckém tanku dozrává, sytí se oxidem uhličitým, aby mělo „říz“. V okamžiku, kdy je pivo podle analytických charakteristik a samozřejmě po degustaci :-), uznáno zralým, stáčí se do soudků a lahví. Pivo se před stáčením nijak neupravuje – nefiltruje, ani nepasteruje. K zákazníkovi se pak dostává živé pivo, bohaté na mnohé zdraví prospěšné látky.
Pivo je vyráběno řemeslně. Výrobu má na starosti sládek, který ručí nejen za kvantitu ale hlavně za kvalitu piva. Aby pivo bylo vždy kvalitní, všechno zařízení se udržuje v čistotě. Vždy platilo, že čisto v pivovaru má na kvalitě piva velký podíl.
Výroba piva
Náš pivovar vybavila technologií firma J. Hradecký, spol. s r.o. Zdejší varna je dvounádobová – složena z rmutomladinové pánve a scezovací kádě. Zvolená konfigurace umožňuje vařit pivo v Čechách původním, dekokčním způsobem. Rmutomladinová pánev je vytápěna elektricky. Objem vyrážené mladiny je 16 hl.
Sladina se připravuje dekokčně, dvourmutovým způsobem, který vzhledem k výborné kvalitě sladu zcela postačuje pro získání kvalitní sladiny s dobrým výtěžkem. Důležitou roli má varní voda, jež musí být prosta nečistot a musí mít odpovídající prvkové složení. Zbraslavická voda všem hlavním požadavkům vyhovuje. Slady jsou ze sladovny v Nymburku a Kounicích. Sladina svářená s chmelem dává vzniku mladiny. Chmele, které používáme, jsou ze žatecké oblasti. Používá se třech druhů chmele, jež jsou vyšlechtěny z původního poloraného červeňáku, jsou jimy odrůdy Premiant a Sládek a samozřejmě i samotný Žatecký poloraný červeňák.
Mladina se chladí na chladiči mladiny, jednostupňovém, kdy se získá ochlazená mladina na 7°C, která se čerpá do kvasné kádě. Díky výměně energie se protiproudem čerpaná chladící voda ohřeje na 75°C, ta se použije v další várce. Mladina načerpaná do kvasné kádě se zakvasí – přidá se čistá kultura pivovarských kvasnic. V našem pivovaru se používá kmen kvasnic W95, který pro potřeby nejen malých pivovárků produkuje Výzkumný ústav pivovarský v Praze.
Kvašení probíhá v otevřených kádích, kvasící mladinu je nutné přichlazovat, aby kvašení probíhalo rovnoměrně. Dosáhne-li, mladé pivo v kádi požadovaného stupně schladí se na teplotu 6°C. Před čerpáním do ležáckého tanku se sebere tzv. deka, která obsahuje chmelové kaly případně mrtvé kvasnice, tudíž je nežádoucí. Mladé pivo v ležáckém tanku dozrává, sytí se oxidem uhličitým, aby mělo „říz“. V okamžiku, kdy je pivo podle analytických charakteristik a samozřejmě po degustaci :-), uznáno zralým, stáčí se do soudků a lahví. Pivo se před stáčením nijak neupravuje – nefiltruje, ani nepasteruje. K zákazníkovi se pak dostává živé pivo, bohaté na mnohé zdraví prospěšné látky.
Pivo je vyráběno řemeslně. Výrobu má na starosti sládek, který ručí nejen za kvantitu ale hlavně za kvalitu piva. Aby pivo bylo vždy kvalitní, všechno zařízení se udržuje v čistotě. Vždy platilo, že čisto v pivovaru má na kvalitě piva velký podíl.